Monday 12 May 2014

Jos haluat piirtää Venäjää kartalle / QGIS-ing Russia and a cool online cadastral map for playing

Tervetuloa / Welcome / Добро пожаловать!

Kaupunkeihin liittyvä innostukseni liittyy enimmäkseen sosiaalisiin ilmiöihin ja kaupunkitilan kokemiseen, ihmisten tapaan käyttää ja rakentaa ympäristöään. Urbaanin ihmisen ja homo-urbanuksen pesien (=kaupunkien) filosofishenkisen tarkastelun lisäksi yritän myös päästä perille siitä, kuinka kaupunkeja koskevasta valtavasta aineistosta tehdään a) coolia, b) käsitettävää ja hahmotettavaa, sekä c) vapaasti saavutettavaa. Tämä siis tarkoittaa sitä, että jonkin verran aikaa on vierähtänyt erilaisten tilastojen, karttojen ja niitä käsittelevien ohjelmien parissa. Juurikaan mitään en ole saanut aikaan, hyvin vähän olen oppinut, mutta iloitsen aidosti jokaisesta huojuvasta vektoripolygomista jonka onnistun piirtämään karttapohjalle!
Tämä geoinformatiivinen ja harvinaiseksi jäänevä nörttipläjäys liittyy Venäjän maarekisteritietoihin, jotka ovat julkisesti tarkasteltavissa ja hyödynnettävissä osoitteessa http://maps.rosreestr.ru/PortalOnline/Palvelu toimii hivenen vaihtelevasti, mutta parhaimmillaan se mahdollistaa  hyvinkin yksityiskohtaisen tonttien, rakennusten ja jopa maankäytön tarkastelun. Nukkumatti poikineen hurahti ohi, kun innostuin tutkimaan miltä arkimaisemat näyttävät rahan ja hallinnon näkökulmasta!
Ja mikä parasta: kaikille geoinformatiikkaa ja Venäjää yhdistäville kartantekijöille (teitä ja meitähän on kolmetoista tusinassa, eikö?) tämä aineisto paikkatietoineen on avattavissa myös QGis:issä WMS-tasona seuraavan URL:in kautta: http://maps.rosreestr.ru/arcgis/services/Cadastre/CadastreWMS/MapServer/WMSServer?request=GetCapabilities&service=WMS

Niin että eikun vaan klikkailemaan!

Kuvassa omatekemiä vektorpipolygomeja sekä pisteitä maarekisterikartalla. Eikä muuten syntynyt yhtä nopeasti kun televisiokokkien viiden ruokalajin ateriat // A screenshot from my laptop - just to make sure I'm not mistaken for a pro or a real geek. I'm struggling with my computer literacy, but rather proud of finding the URL for this server!
P.s. Vähän helpommin lähestyttävä ja ehdottomasti hermoystävällisempi sivusto virtuaalimatkailuun löytyy osoitteesta wikimapia.org . Etenkin Moskovan osalta alan harrastajat ovat kiitettävästi lisänneet karttapohjalle informaatiota rakennuksista, puistoista ja hökkeleistä. Ja mikä parasta, tietoa löytyy myös englanniksi!

A geek update for anyone interested in map-drawing and public cadastre information about Russia: on http://maps.rosreestr.ru/PortalOnline/ you can find tons of information about land use and ownership of the country. The service is sometimes a bit unstable, but in full action it can be a lot of fun and even useful!  
By placing this URL to QGIS you get to the server that allows you to open the cadastre map as a WMS layer. After this you can start drawing your own version about Russia’s land ownership. Very handy for anyone interested in buying out pieces of the vast (and seemingly widening) territories of the country! Or to people who just have to do a project on territorial development for the class of urban morphology…  
Alternatively, you can just visit wikimapia.org and start enjoying digitravels enabled by some other hardworking individuals whom I'm very, very grateful for making my life a lot easier at times.   

No comments:

Post a Comment